PUNCIÓ SECA

 

ELNA PUNCION SECA FISIOTERAPIA

És una tècnica de fisioteràpia que consisteix a provocar un estímul mecànic en els punts gatell dels músculs, utilitzant una agulla (de la mesura d’agulles d’acupuntura). La punció seca és part essencial per al tractament de la síndrome de dolor miofascial.

En publicacions dels anys 1940, ja apareixien els termes punció «needling» o punció seca «dry needling», després de 80 anys i de múltiples estudis, és considerada una tècnica amb una efectivitat molt alta.

La síndrome de dolor miofascial és el conjunt de signes i símptomes produïts pels punts gatell miofascials. Un punt gatell miofascial és un focus hiperirritable dins d’una banda tensa d’un múscul esquelètic.

El punt gatell o «trigger ponit» d’un múscul, sol ser dolorós i davant l’estímul de compressió manifestar dolor referit llunyà de l’múscul. Cada múscul té les seves localitzacions comunes dels punts gallets i zones de dolor referit.

Hi ha dues grans classificacions de les tècniques de punció seca:

PUNCION SECA SUPERFICIAL

La punció seca superficial, on l’agulla penetra la pell fins als teixits subcutanis, sense arribar a el múscul, són tècniques que solen causar menys molèstia a l’pacient, pot ser una alternativa per experimentar la primera punció de l’pacient amb aprensió a la tècnica.

PUNCION SECA INTRAMUSCULAR

La punció seca profunda, on l’agulla penetra la pell fins al punt gatell de l’musculo, aquest estímul de l’agulla pot genera una contracció involuntària de l’múscul (com veiem en el vídeo), hi ha la punció seca profunda intramuscular, on una vegada col·loquem l’agulla en el PG de l’musculo no es mou (com veiem a la foto). En general una mica més doloroses o molestes que la punció seca superficial. Hem de posar a la balança el dolor de la tècnica en relació a l’efectivitat de resultats, en la majoria de casos val la pena.

A continuació, explicarem dos exemples que, després de l’interrogatori i exploració exhaustiva, vam comprovar que els punts gallet miofascial són la causa principal del dolor i podem reproduir el dolor a l’pressionar-los. Realitzem la tècnica de punció seca per tractar els punts gallet prèviament determinats i ja des de la primera sessió el pacient de notar un canvi significatiu en el seu dolor.

PUNTO GATILLO SUBESCAPULAR

Un exemple que veiem amb freqüència en la consulta és el punt gatell de l’musculo subescapular, normalment ve la persona per dolor a l’espatlla o canell, el múscul subescapular, es troba a la cara anterior de l’escapula, just darrere de la graella costal i les zones de dolor referit (com veiem en la imatge), poden ser el canell, espatlla, part posterior de l’braç i escapula. Està relacionat a una mala postura mantingudes davant de l’ordinador on el múscul està en escurçament mantingut o a l’contrari en lesions en esports on s’utilitzen els braços, per exemple, l’escalada, tennis o pàdel.

PUNTO GATILLO GLUTEO MENOR

Un altre exemple freqüent que arriba a la consulta, són el mal anomenat «mal de ciatica» o dolor irradiat, on el pacient refereix dolor de l’gluti fins a la cama, en la majoria dels casos el nervi ciàtic no és la causa de el problema i a l’treballar la musculatura del maluc (punts gallet de gluti menor) millorem significativament el problema.

Aquestes són preguntes freqüents que fan els pacients:

Tinc fòbia a les agulles, m’has de punxar?
Una indicació important per a NO realitzar la tècnica de punció seca és que el pacient pateixi belenofobia o aprensió a les agulles o simplement no vulgui, en aquests casos a través de tècniques manuals (sense agulles) podem tractar els punts gallets de la majoria dels músculs de el cos.

Em va a fer mal?
Difícil resposta, ja que cada persona té el llindar de dolor diferent, hem vist en consulta a pacients que no noten gairebé res de dolor, només una simple molèstia, uns altres que el dolor impedeix continuar la tècnica. Hi ha un component mental, sobretot la primera vegada que es realitza la tècnica, a la incertesa de com serà el dolor. És important anar amb un / una terapeuta de confiança. Per a les primeres vegades es pot aplicar tècniques de punció seca superficial, així tenir les teves primeres impressions i sensacions la punxada.

Em punxaràs molta estona?
Realitzar la tècnica de punció seca és relativament ràpida, sol durar pocs minuts, depenent de la quantitat de punts gallet a tractar. El més important és fer un bon diagnòstic, on determinar quina és la causa o les causes de el problema i en el cas que s’hagi de fer la punció seca, sigui en els punts estrictament necessaris per ajudar a solucionar el problema de la persona.

¿Després que em punxis em farà mal?
En gairebé totes les puncions hi l’anomenat DPP (Dolor Post Punció), descrit com una «adoloriment» que apareix després de realitzar la tècnica, sobretot a l’contraure el múscul que tractem. En molts casos aquest dolor va en augment a les següents 6-8 hores, a partir d’allà, va disminuint considerablement i en general a l’endemà de la punció molesta només una mica, com a màxim 2 dies.

Puc fer exercicis després que em punxis?
Si, sempre que no sigui activitat molt intensa o que a l’realitzar-la tinguis molt DPP (Dolor Post Punció), és recomanable fer exercicis de baixa intensitat, no per molta estona i acabar amb estiraments suaus.

Sempre que vingui, em vas a punxar?
Depèn sempre de l’evolució del teu tractament, hem vist a la nostra consulta, problemes que amb una sola intervenció va ser suficient per ajudar a resoldre el problema, altres on han estat necessàries realitzar la punció seca a més sessions, si a la primera sessió es van tractar 3 punts gallets, després en la segona sessió només tractar un punt gatell.

Les imatges són tretes de el llibre «Fisioteràpia Invasiva de la Síndrome de Dolor Miofascial» publicat al 2017, autors Orlando Mayoral i Isabel Salvat.